FAQ

Antwoord op jouw vragen

Op deze pagina vind je aanvullende informatie over de filmverhalen die ik aanbied.
Staat je antwoord er niet tussen? Neem dan contact op.

Levensverhaal

Een levensverhaal bestaat uit een interview met één persoon, gecombineerd met archiefmateriaal (foto’s en/of videobeelden). Je kunt ook een uitgebreider filmverhaal laten maken (maatwerk). Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Iedereen kan een levensverhaal laten maken voor elke gelegenheid. Zo kun jij zelf centraal staan, zodat je het filmverhaal aan jouw dierbaren kunt geven. Het is ook mogelijk om het verhaal van een ander te laten verfilmen, bijvoorbeeld van je vader, een vriend of collega.

Een levensverhaal is een uniek cadeau die je voor elke gelegenheid aan iemand kunt geven. Een aantal voorbeelden:

 • Een levensverhaal van je vader ter ere van zijn 70ste verjaardag
 • Een levensverhaal van een goede collega die met pensioen gaat
 • Een levensverhaal van jouw beste vriend die gaat emigreren
 • Of natuurlijk een levensverhaal van jezelf voor jouw kinderen en/of kleinkinderen

Het onderstaande stappenplan is van toepassing op het maken van het ‘standaard’ levensverhaal. Voor maatwerk geldt een andere werkwijze.

1. Aanvraag

 • Je wilt een levensverhaal laten maken en neemt contact met mij op. We nemen in het kort door wat je graag zou willen en we maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

2. Voorbereiding

 • Tijdens het kennismakingsgesprek vertel je wat je ideeën en wensen zijn. De geportretteerde persoon is hierbij ook aanwezig, indien je dit niet zelf bent. We maken een overzicht van de belangrijkste punten die in de film verwerkt moeten worden.
 • Ik werk ons gesprek uit in een filmplan waarin staat beschreven wat we besproken hebben. Deze krijg je toegestuurd waarna we nog zaken kunnen aanpassen.
 • In aanloop naar de opnames verzamel je foto’s, video’s en andere documenten die in de film verwerkt gaan worden. Ik sta altijd paraat voor ondersteuning.

3. Productie

 • Als het voorwerk is gedaan kunnen de opnames beginnen. Deze worden op één dag gepland en bestaat uit het interview bij jou thuis. We nemen rustig tijd met voldoende pauzes. Ben je over bepaalde stukken niet helemaal tevreden? Dan nemen we die opnieuw op, geen probleem!
 • Van het opgenomen filmmateriaal en de uitgekozen archiefbeelden maak ik een eerste ruwe montage. Deze krijg je te zien waarna je eventuele aanpassingen kunt doorgeven.
 • Na overleg maak ik de definitieve montage en pas beeld- en geluidsnabewerking toe (zoals kleuren aanpassen, titels toevoegen en geluiden op elkaar afstemmen).

4. Levering

 • Het levensverhaal is af! Je ontvangt een link naar een webpagina waar je de film kunt downloaden. Tevens staat de film online afgeschermd met wachtwoord, zodat alleen jij de film kunt bekijken.

Het gehele traject neemt ongeveer 2 tot 4 weken in beslag. Dit bestaat uit het voorgesprek, de opnames en de montage.

Je ontvangt een link naar een webpagina waar je de film kunt downloaden. Tevens staat de film online afgeschermd met wachtwoord, zodat alleen jij de film kunt bekijken.

Ik neem jouw levensverhaal alleen op, dus het is een eenmanscrew. Het voordeel van een eenmanscrew is dat de geportretteerde in alle rust zijn of haar verhaal kan vertellen, zonder de aanwezigheid van meerdere personen.

Ondernemersverhaal

Een ondernemersverhaal bestaat uit een interview met de ondernemer, gecombineerd met beelden van de werkplek. Je kunt ook een uitgebreider ondernemersverhaal laten maken (maatwerk). Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Het onderstaande stappenplan is van toepassing op het maken van het ‘standaard’ ondernemersverhaal. Voor maatwerk geldt een andere werkwijze.

1. Aanvraag

 • Je wilt een ondernemersverhaal laten maken en neemt contact met mij op. We nemen in het kort door wat je wensen zijn en we maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dit kan zowel online als bij jou op locatie.

2. Voorbereiding

 • Tijdens het kennismakingsgesprek vertel je wat je ideeën en wensen zijn. We nemen globaal door wat je tijdens het interview gaat vertellen (wie ben je? wat doe je? wat is je visie? wat zijn je drijfveren? etc.)
 • Ik werk ons gesprek uit in een filmplan waarin de opbouw van de film staat beschreven. Daarnaast stel ik een vragenlijst op. Deze kun je natuurlijk inzien en eventueel aanpassen.

3. Productie

 • Als de voorbereiding achter de rug is gaan we filmen. Dit gebeurt doorgaans bij jou op je werkplek. We nemen overal de tijd voor en nemen delen van het interview opnieuw op als dat nodig is. Na het interview maak ik de andere shots. 
 • Ik maak een eerste (ruwe) montage. Deze krijg je te zien waarna je eventuele aanpassingen kunt doorgeven.
 • Na overleg maak ik de definitieve montage en pas beeld- en geluidsnabewerking toe (zoals kleuren aanpassen, titels toevoegen en geluiden op elkaar afstemmen).

4. Levering

 • Het ondernemersverhaal is af! Je ontvangt een link naar een webpagina waar je de film kunt downloaden. Nu kun je de film plaatsen op je website en delen op social media!

In principe kan een ondernemersverhaal binnen 4 dagen gerealiseerd worden, maar vaak duurt dit 2 tot 3 weken. Want opnames moeten gepland worden, er is tijd nodig voor feedback en soms spelen externe factoren zoals het weer ook mee.

Je ontvangt een link naar een webpagina waar je de film kunt downloaden. 

Ik neem jouw ondernemersverhaal alleen op, dus het is een eenmanscrew. Het voordeel van een eenmanscrew is dat je in alle rust je verhaal kan vertellen, zonder de aanwezigheid van meerdere personen.

Algemeen

De film wordt aangeleverd in 4K-formaat (mp4). Deze is geschikt voor gebruik op YouTube en Vimeo.

Betaling gaat via facturering in twee delen:

 • Na de opdrachtbevestiging ontvang je een factuur met 25% van het totaalbedrag.
 • Na de levering van de film ontvang je een factuur met de resterende 75% van het totaalbedrag.

Ja, er zijn maximaal drie personen in de ruimte aanwezig (ik, de geportretteerde en eventueel een partner/huisgenoot/collega). Er wordt altijd anderhalve meter afstand gehouden, ook tijdens het interview. Apparatuur maak ik voor en na de opnames schoon.

Scroll naar top